Smaskigt bröd

Ingredienser
  • 5 dl fiberberikade havregryn
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl linfrön (eller andra frön, exempelvis solrosfrön)
  • 2 tsk salt
  • 7 dl vatten (eller mjölk)
  • 2 msk olja
  • 50 g jäst
  • ca 8 dl vetemjöl
1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en bunke. Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
2. Smula ner jästen, och rör tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. (Jag använde elvisp med degkrokar, det gick minst lika bra) Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Om du har mindre plåtar tar du två stycken.
4. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. (Dela degen ifall du använder två plåtar) Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
6. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.

Receptet är taget från ica.se


1 kommentar:

  1. Fint att bloggen har kommit igång! Bra ser det ut också :) Nu ska jag snart lägga in lite recept också

    SvaraRadera